Türkiye Kritik Bir Yol Ayrımında!

Morgan Stanley'in 2025 yılında gelişmekte olan piyasalarına yönelik beklentilerini değerlendirdiği raporunda Türkiye ekonomisi için, "Türkiye: Bir dönemecin başında" ifadesi kullandı.

Morgan Stanley: Türkiye Ekonomisi Dönüşümün Eşiğinde

Morgan Stanley, 2025 yılında gelişmekte olan piyasalara yönelik beklentilerini değerlendirdiği raporunda, Türkiye ekonomisinin "bir dönüm noktasında" olduğunu ifade etti. Raporda, Türkiye'deki makroekonomik değişimlerin altı çizilerek, ekonomideki gelişmelerin gelecekteki politikalara yön vereceği belirtildi.

Makro Dengesizliklerde Azalma ve Güçlenen Dış Tamponlar

Morgan Stanley, Türkiye'nin 2023 Mayıs'ından bu yana uyguladığı sıkı para ve mali politikaların, makro dengesizlikleri azaltarak hem yurtiçi hem de yurtdışı güveni artırdığını vurguladı. Raporda, döviz korumalı mevduatların (KKM) Ağustos 2023'teki 140 milyar dolarlık seviyesinden 38 milyar dolara düşmesi ve Türk lirası mevduatlarının toplam içindeki payının yüzde 56'ya yükselmesi önemli gelişmeler arasında gösterildi.

Net portföy girişlerinin yıl başından bu yana 17 milyar dolara ulaştığını belirten Morgan Stanley, 12 aylık cari açık oranının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYİH) oranla yüzde 0,8'e kadar düştüğünü ve bu gelişmelerin brüt ve net döviz rezervlerinde önemli artışlara yol açtığını kaydetti. Ayrıca, Türkiye’nin kredi notlarında bu yıl üç büyük derecelendirme kuruluşu tarafından iki kademe artış sağlandığı hatırlatıldı.

Yavaşlayan Yurt İçi Talep

Raporda, yurt içi talepteki kademeli yavaşlamaya dikkat çekilerek, 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,3 olan reel GSYİH büyümesinin, ikinci çeyrekte yüzde 2,5'e gerilediği ve bu durumun ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamayı işaret ettiği ifade edildi. Sanayi üretiminin daraldığı ve PMI verilerinin zayıf kaldığı belirtilirken, perakende satışlar ve tüketici güveninde ise sınırlı toparlanma gözlendiği aktarıldı.

Enflasyonda Dönüm Noktası

Morgan Stanley, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede bir dönüm noktasına yaklaştığını belirtti. Çekirdek enflasyonun parasal sıkılaştırmaya iyi yanıt verdiği ancak hizmet enflasyonundaki dirençli yapının sürdüğü ifade edildi. Raporda, Aralık 2024'te yüzde 44,5 olarak öngörülen enflasyonun, Aralık 2025'te yüzde 26'ya düşeceği tahmin edildi. Bu öngörünün, asgari ücrette yüzde 30'luk artış ve enerji fiyatlarında yüzde 25'lik bir yükseliş varsayımıyla yapıldığı belirtildi.

Faiz İndirimi Döngüsü Yaklaşıyor

Morgan Stanley, mevcut veriler ışığında Türkiye'nin kademeli bir faiz indirimi döngüsüne yaklaştığını ifade etti. Merkez Bankası'nın 2025 sonu için yüzde 21, 2026 sonu için ise yüzde 12 enflasyon hedeflediğini hatırlatan rapor, enflasyondaki düşüş trendine paralel olarak parasal sıkılığın korunacağını, ancak faiz indiriminin başlayabileceğini değerlendirdi.

Türkiye'nin daha dengeli bir büyüme ve enflasyon düşüşü sürecine gireceği öngörüsünde bulunan Morgan Stanley, dış tamponların güçlenmesiyle birlikte ekonomideki toparlanmanın sürdürülebilir bir zemine oturacağını ifade etti.

İLGİLİ HABERLER