Göç Krizinin Avrupa Siyasetindeki Etkisi
Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen "18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü" kapsamında, uzmanlar Avrupa’daki göç krizini ve bu krizin aşırı sağ siyaset üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Popülist Partilerin Yükselişi
Avrupa’nın Dostları düşünce kuruluşunun kurucusu Giles Merritt, göçün Avrupa siyasetini şekillendiren temel unsurlardan biri haline geldiğini belirtirken, “Brexit’ten Fransa ve Almanya’daki seçimlere kadar birçok siyasi gelişme göç karşıtı duygulardan etkileniyor. Popülist sağ partiler, göçmen korkusunu kullanarak destek kazanıyor” dedi.
Merkez Partilerin Yetersizliği
Uzmanlar, merkez partilerin göç konusunda etkili politikalar geliştirmekte ve topluma doğru mesajlar vermekte yetersiz kaldığını vurguladı. Göçmenlerin ekonomik katkılarının yeterince anlatılmadığını ifade eden Merritt, Avrupa'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle göçmen iş gücüne ihtiyacı olduğunu belirtti.
Aşırı Sağın Güçlenmesi
Innsbruck Üniversitesi Ekonomi Profesörü Andreas Steinmayr, 2015’teki mülteci akınının Avrupa’da aşırı sağın yükselmesindeki önemli faktörlerden biri olduğunu belirtirken, "Mültecilerle temasın sınırlı olduğu bölgelerde göç karşıtlığı daha fazla artıyor" diye ekledi.
Gelecekteki Riskler
Steinmayr, Avrupa'da aşırı sağın yükselişinde yakın zamanda bir gerileme beklemediğini, Covid-19 ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi krizlerin de bu partilere yeni fırsatlar sunduğunu kaydetti. Entegrasyon politikalarının güçlendirilmemesi halinde aşırı sağın daha da güçlenebileceği uyarısında bulundu.