2.500 Yıllık Antik Mısır Sırrı Ortaya Çıktı: Firavunun Mezarında "Yaşam Evi" Keşfi
Mısır'ın Luksor kentindeki Ramesseum Tapınağı yakınlarında yapılan kazılar, 2.500 yıl öncesine ait "Yaşam Evi"ni gün yüzüne çıkardı. Bu yapı, Antik Mısır'da bilim, eğitim ve dini çalışmaların yapıldığı ilk okullardan biri olarak kabul ediliyor. Mısırlı ve Fransız arkeologlardan oluşan bir ekip, 34 yıllık kazı sürecinin ardından tapınağın kuzeydoğusunda, firavun mezarlığı olarak bilinen alanda bu önemli keşfi yaptı.
"Yaşam Evi" olarak bilinen yapı, eski Mısır'da dini metinlerin yazıldığı, büyülerin hazırlandığı ve bilimsel kayıtların tutulduğu bir okul olarak kullanılıyordu. Kazılar sırasında yapılan keşifler, yapının eğitim amaçlı kullanıldığını doğrulayan çizim kalıntıları ve okul araç-gereçlerine rastlanmasıyla pekişti.
Tapınak kompleksinin doğusunda yer alan diğer yapılar ise idari ofis olarak kullanılmış. Ayrıca kuzeyde bulunan bazı yapıların zeytinyağı, bal ve şarap gibi ürünlerin depolandığı mahzenler olduğu tespit edildi. Arkeologlar, şarap etiketleri bulunan amforalar da keşfettiler.
Kazılar ayrıca, Mısır’ın Üçüncü Geç Dönem’ine (M.Ö. 1069-664) ait çok sayıda mezar, lahit, ushabti heykelleri ve defin eşyalarını da ortaya çıkardı. 401 pişmiş toprak heykel, iç içe yerleştirilmiş tabutlar ve "dağınık kemikler" buluntular arasında dikkat çeken parçalar oldu.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, bu keşfi "olağanüstü" olarak tanımlayarak, Ramesseum Tapınağı'nda bir eğitim kurumunun ilk kez bulunduğuna dikkat çekti. Bu keşfin, Mısır’ın antik mirasına olan ilgiyi artıracağı ve turistlerin Luksor’a olan ilgisini yeniden canlandıracağı belirtiliyor.