Bakan Şimşek: Asgari Ücret Enflasyonun Üzerinde Seyredecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda yavaşlama başladığını ve asgari ücretin muhtemelen enflasyonun üzerinde seyredeceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Asgari Ücret ve Enflasyon Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum gerçekleştirdi. Sunumda asgari ücret ve enflasyon konularında önemli açıklamalarda bulunan Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsun. Birçok alanda enflasyonda hissedilebilir yavaşlama başladı. Asgari ücret muhtemelen enflasyonun üzerinde seyredecek” dedi.


Orta Vadeli Program ile Makro Finansal İstikrar

2023 yılının ikinci yarısından itibaren uyguladıkları Orta Vadeli Program (OVP) sayesinde önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Şimşek, öncelikle makro finansal istikrarı güçlendirdiklerini söyledi. Ekonomide yeniden dengelenmenin sağlandığını ve şoklara karşı dayanıklılığın arttığını vurgulayan Bakan, cari açığın milli gelire oranının %5,5’ten %1’in altına düştüğüne dikkat çekti.

Şimşek, rezervlerde yaşanan artışa değinerek, bu yükselişin carry trade iddialarıyla ilgisinin olmadığını, rezerv artışının büyük kısmının uzun vadeli, makul maliyetli dış kaynaklardan ve Türkiye’deki portföy tercihlerinden kaynaklandığını ifade etti.


Risk Primi ve Türk Lirası’na Güven

Son 1,5 yılda Türkiye’nin risk priminin 450 baz puandan fazla düştüğünü belirten Şimşek, bu düşüşün gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı. Ayrıca dış kaynak maliyetinin %30 azaldığını ve reel sektör ile bankaların daha uygun koşullarda finansmana eriştiğini kaydetti.

Türk lirasına güvenin artığını belirten Şimşek, program öncesi %36 seviyesine düşen Türk lirasının toplam mevduatlar içindeki payının %57’yi aştığını söyledi.


KKM’de Düşüş Devam Ediyor

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Şimşek, KKM stokunun geçen yıl 3,4 trilyon lira ile zirve yaptığını, bugün ise 1,2 trilyon liranın altına düştüğünü ifade etti. 2024 yılına dair değerlendirmede bulunan Şimşek, “2024’te devam eden KKM hesaplarından herhangi bir zarar söz konusu değil” dedi.


Enflasyonla Mücadelede Hedef Tek Hane

Bakan Şimşek, uyguladıkları politikalar sayesinde enflasyonun mayıs ayındaki zirvesinden 28 puan gerilediğini belirtti. Dezenflasyon sürecinin 2025 yılında da devam edeceğini ifade eden Şimşek, enflasyonun düşmesini sağlayacak 4 temel faktörü şöyle sıraladı:

  1. Para politikasının gecikmeli etkileri daha belirgin hale gelecek.
  2. Bütçe açığını azaltarak kamu maliyesinin enflasyonla mücadeleye desteği artacak.
  3. Yönetilen ve yönlendirilen bazı fiyatlar, enflasyon hedefleriyle uyumlu belirlenecek.
  4. Gıda, konut ve enerji gibi temel alanlarda arzı artıracak projelere hız verilecek.

Şimşek, AK Parti hükümetlerinin enflasyonu geçmişte tek haneye indirdiğini hatırlatarak, “Tekrar tek haneye indireceğiz” dedi.


Asgari Ücret Enflasyonun Üzerinde Seyredecek

Bakan Şimşek, çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini vurgulayarak, asgari ücretin muhtemelen enflasyonun üzerinde olacağını açıkladı. 2024 yılı sonu itibarıyla enflasyonun %45 seviyesinde olacağını öngören Şimşek, şu örnekleri verdi:

  • En düşük memur maaşı %78 arttı (Enflasyonun 1,7 katı),
  • En düşük emekli aylığı %68 arttı (Enflasyonun 1,5 katı).

Vergi Adaleti ve Yapısal Reformlar

Vergi harcamalarına da değinen Şimşek, asgari ücretten vergi alınmamasının maliyetinin 2025’te 853 milyar liraolacağını belirtti. Vergi teşviklerinin sadece sermaye kesimine yönelik olmadığına dikkat çeken Bakan, “AR-GE faaliyetleri ve istihdamı destekleyen yatırımlar için 683 milyar lira vergi harcaması öngörüyoruz” dedi.


Türkiye Dünyada Öne Çıkıyor

Bakan Şimşek, Türkiye’nin bu yıl dünyada 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu 2 kademe birden artan tek ülke olduğunu vurguladı. Ayrıca Uluslararası Finans Enstitüsü verilerine göre, Türkiye’nin en düşük kamu borç oranına sahip 6’ncı ülke olduğunu açıkladı.


Ekonomide Yeniden Dengelenme ve Küresel Koşullar

2024’te iç talepte yavaşlama ve ekonomide yeniden dengelenme sürecinin başladığını belirten Şimşek, bu durumun geçici olduğunu ifade etti. Küresel finansal koşulların 2025 yılında daha destekleyici olacağını belirten Bakan, ekonomik aktivitenin pozitif etkileneceğini sözlerine ekledi.


Bakan Mehmet Şimşek’in TBMM’deki sunumunu, eşi Esra Şimşek de dinleyici locasından takip etti.

İLGİLİ HABERLER