Cevdet Yılmaz'dan Bütçe Görüşmelerinde Enflasyon ve Ekonomiye Dair Önemli Açıklamalar
Cevdet Yılmaz, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine yaptığı konuşmada ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi.
Enflasyon ve Dezenflasyon Süreci
Yılmaz, 2025 yılında enflasyonun Orta Vadeli Program (OVP) ve TCMB’nin enflasyon raporunda belirtilen seviyelere uygun gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Aralık ayı fiyat gelişmelerine bağlı olarak, 2024 yıl sonunda enflasyonun TCMB tahmin aralığında olacağını belirtti.
Açıklamasında, dezenflasyon sürecinin başarıyla tamamlanarak tek haneli enflasyon seviyelerine ulaşmayı ve kalıcı fiyat istikrarı dönemine geçmeyi hedeflediklerini vurguladı
İhracatta Rekor ve İstihdam Artışı
Küresel zorluklara rağmen Türkiye’nin 2023 yılında 255,6 milyar dolarlık ihracatla dünya ihracatındaki payını yüzde 1,07’ye çıkardığını belirten Yılmaz, bu performansın artan jeopolitik gerginliklere rağmen sürdüğünü ifade etti.
Eylül ayında toplam istihdamın 33 milyonu geçtiğini ve dezenflasyon sürecine rağmen 2024’ün ilk üç çeyreğinde istihdamdaki artışın devam ettiğini söyledi.
Yılmaz, istihdamı artırmaya yönelik adımlarla iş gücüne katılım oranını yüzde 56’ya çıkarmayı ve önümüzdeki üç yılda yıllık ortalama 758 bin kişilik bir artış hedeflediklerini dile getirdi.
Mevduat Dolarizasyonundaki Azalma ve CDS Primi
Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) oranının yüzde 26,2’den yüzde 6,6’ya gerilediğini, Türk Lirası mevduat payının ise yüzde 57,3’e yükseldiğini belirtti.
Mevduat dolarizasyonunun yüzde 36,1’e düşerek 2015’ten bu yana en düşük seviyeye ulaştığını söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin kredi temerrüt takası (CDS) priminin 2024 yılı içinde gerilemeye devam ederek Şubat 2020 seviyelerine indiğini ifade etti.
Yılmaz, küresel ve bölgesel zorluklara rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü bir performans sergilemeye devam ettiğini vurguladı.