İzmit Körfezi'nin Su Kalitesi Aylık Olarak Takip Ediliyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nin su kalitesini izlemek ve çevresel kirliliği önlemek amacıyla önemli bir çalışmayı sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında, İzmit Körfezi'ne dökülen 12 dereden alınan su numuneleri, TÜBİTAK-MAM ile koordineli bir şekilde izleniyor ve analiz ediliyor.
Derelerden Alınan Numunelerle Kirlilik İzleniyor
İzmit Körfezi'ne akan Kumla, Ağa, Ambarlı, Saz, Ova, Narca, Kiraz, Halı, Hisar, İhsaniye, Kaytaz ve Karakoç derelerinden alınan su numuneleri, TÜBİTAK-MAM laboratuvarlarında titizlikle inceleniyor. Numunelerden debi, sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen ve iletkenlik gibi kimyasal-fizikokimyasal parametreler sahada ölçülürken, laboratuvar ortamında organik kirlilikler ve besin elementlerinin analizleri yapılıyor. Bu sayede su kalitesine dair güncel ve doğru veriler elde ediliyor.
Biyolojik Arıtma Tesisleri ile Temiz Deniz Hedefi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nde temizlik çalışmalarını ileri biyolojik arıtma tesisleriyle desteklemeyi hedefliyor. Bu tesislerle, deniz ekosisteminin sağlıklı bir şekilde korunması sağlanacak. 2007 yılından bu yana TÜBİTAK MAM ile yürütülen "İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal Girdilerin İzlenmesi ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, Körfez’deki 6 farklı deniz istasyonundan dört mevsim boyunca su örnekleri alınarak analiz ediliyor.
Verilerle Körfez'in Durumu İzleniyor
Su kalitesi izleme çalışmaları, elde edilen verilerin Körfez su kalitesi ve ekosistem modellerine girdi olarak kullanılmasına olanak tanıyor. Bu sayede, evsel ya da endüstriyel kaynaklardan gelen değişikliklerin, Körfez su kalitesine ve ekosistemine etkileri izlenebiliyor. Ayrıca, alınması gereken önlemler ve bu önlemlerin etkinliği sürekli olarak değerlendirilerek daha etkili çözüm yolları üretiliyor.