MayaHaberCom Ekonomi Türk Lirası mevduatları son 8 yılın...

Türk Lirası mevduatları son 8 yılın...

Merkez Bankası politikaları Türk Lirası mevduat payını 8 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. İşte, bankadan yeni adımlar...

Okunma Süresi: 2 dk

Türk Lirası Mevduatındaki Artış

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 15 Kasım 2024 itibarıyla Türk Lirası mevduatının toplam mevduat içindeki payı %57,45'e ulaşarak, Ocak 2017'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu gelişme, Türk Lirası'nın değer kazanması ve ekonomik istikrarın güçlenmesi yönündeki çabaların bir sonucu olarak değerlendirilmektedir. Türk Lirası mevduat hacmi 10,5 trilyon liraya ulaşırken, toplam mevduat ise 18,3 trilyon liraya çıktı.
TCMB 3 şirketin faaliyet izninde değişiklik yaptı

Yabancı Para Mevduatında Azalma

Yabancı para korumalı mevduatların payı ise %6,82'ye gerileyerek, döviz cinsinden birikimlerin azalmasına işaret ediyor. Yabancı para mevduatının toplam içindeki payı ise %35,72 seviyesinde kaldı. Bu veriler, Haziran 2022’de %72,81 ile zirveye ulaşan yabancı paraya dayalı mevduatların, o tarihten bu yana 30,26 puan gerileyerek önemli bir düşüş gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu durum, Türk Lirası'na olan güvenin arttığını ve döviz talebinin azaldığını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın Sadeleşme Adımları

Olumlu verilerin yanı sıra, Merkez Bankası'nın sadeleşme politikaları da dikkat çekiyor. Son Para Politikası Kurulu toplantısının ardından açıklanan makroekonomik ihtiyati tedbirler çerçevesinde, Türk Lirası mevduatının artışı vurgulandı. Merkez Bankası, vadesiz ve kısa vadeli TL mevduatlar için zorunlu karşılık oranını %15'ten %17'ye çıkarırken, yabancı para mevduatlarındaki zorunlu karşılık oranını ise %5'ten %4'e düşürdü.

Faiz İndirimine Yönelik Adımlar

Merkez Bankası'nın sadeleşme adımları, faiz indirimi sürecine hazırlık olarak da yorumlanıyor. Mevduat faiz oranlarında düşüş yaşanırken, Aralık ayında yeni bir faiz indirimi beklentisi ortaya çıktı. Bankacılık sektörü kaynakları, yapılan bu değişikliklerin kredi faiz oranlarında bir miktar artışa neden olabileceğini ancak genel olarak piyasayı büyük ölçüde etkilemeyecek kararlar olduğunu belirtiyor. Yabancı para korumalı mevduatların önemli ölçüde azaldığı göz önüne alındığında, bu mevduatlar için hedefin düşürülmesi ise normal bir düzenleme olarak değerlendiriliyor.

Döviz Piyasası İstikrarı

Bankacılık sektörü, yapılan düzenlemelerin hem faiz indirimine hazırlık hem de döviz piyasasında istikrar sağlama amacı taşıdığını ifade ediyor. Döviz korumalı mevduatların Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek ve döviz talebini düşürmek, Merkez Bankası'nın uzun vadeli hedefleri arasında yer alıyor.                          

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *