Dolar currency
38,2618
0.11%
MayaHaberCom Genel Boğaziçi’ne Avrupa Davası

Boğaziçi’ne Avrupa Davası

Boğaziçi Üniversitesi, Avrupa Üniversiteleri Birliği'nden çıkarılma kararına yargı müdahalesi geldi.

Okunma Süresi: 2 dk

Boğaziçi Üniversitesi’nden Avrupa Üniversiteleri Birliği Kararı Yargıya Taşındı

Boğaziçi Üniversitesi'nin Avrupa Üniversiteleri Birliği’nden (EUA) çıkarılması kararı yargıya taşındı. Akademisyenler, keyfi olarak alındığını savundukları bu kararın durdurulması için İstanbul İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Kararın iptali ve üniversitenin Avrupa değerlerinden kopmaması için çağrı yapıldı.
Boğaziçi Üniversitesi'nde Bizans Araştırmaları Merkezi Kuruldu - Arkeofili

Boğaziçi Üniversitesi'nin kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Üniversiteleri Birliği’nden (EUA) çıkarılma kararı yargıya taşındı. Akademisyenler, rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin bu kararı akademik kadroya danışmadan aldığını belirterek, kararın durdurulması için dava açtı. Karar, üniversitenin uluslararası akademik itibarı ve değerlerinden uzaklaştırıldığı gerekçesiyle tepki çekiyor.

'Kurucu Olduğu Birlikten Keyfi Çıkarıldı'

Boğaziçi Üniversitesi, 2001 yılında kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Üniversiteleri Birliği'nden, Ocak 2025’te rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin kararıyla çıkarıldı. Üniversitenin akademik kadrosuna danışılmadan alınan bu karar, eğitim camiasında ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Rektörlüğün bu kararı akademik kurullardan onay almadan, üniversitenin görüşünü sormadan uygulaması, tepkiyle karşılandı. 49 Avrupa ülkesinden yaklaşık 900 üniversitenin üyesi olduğu EUA, Avrupa akademisinin en önemli ağlarından biri olarak görülüyor.

Akademisyenler Yargıya Gitti: 'Bu Karar Kamu Yararı Taşımıyor'

Boğaziçi Üniversitesi Emeritus Profesörü Alpar Sevgen, Prof. Dr. Gülcan Erçetin ve Prof. Dr. Fikret Adaman, rektörlüğün aldığı kararın iptali için İstanbul İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Prof. Alpar Sevgen, kararın kamu yararı taşımadığını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut yönetim, Avrupa Üniversiteleri Birliği’nin benimsediği akademik özgürlük, kurumsal özerklik, ifade özgürlüğü, dürüstlük, eşitlik ve dayanışma gibi değerlere karşı mı çıkıyor? Üniversitenin yönünün bu şekilde keyfi şekilde değiştirilmesine sessiz kalamayız.”

‘703 Sayılı KHK Değişmeli, Akademik İrade Esas Alınmalı’

Prof. Sevgen, rektör atamalarında kullanılan 703 sayılı KHK’nin de değiştirilmesi gerektiğini belirterek, üniversitelerin kendi iç dinamikleriyle yönetilmesinin önemine dikkat çekti:

“Bu keyfiliği ve hukuksuzluğu yapan yönetimin değişmesi gerekiyor. 4 Haziran’da süresi bitecek olan 703 no'lu kararnamenin rektör ataması maddesinin yerine, TBMM’nin çağdaş bir kanun yapmasını ve ağustos ayında yapılacak yeni atamalarda akademisyen görüşlerinin dikkate alınmasını ümit ediyoruz.”

Boğaziçi'nin EUA’dan Çıkışı Ne Anlama Geliyor?

Avrupa Üniversiteleri Birliği (EUA), Avrupa’daki üniversiteler arasında bilgi alışverişini artırmayı, akademik iş birliğini güçlendirmeyi ve yükseköğretimde kalite standartlarını geliştirmeyi amaçlıyor. Boğaziçi’nin bu birlikten çıkarılması, akademik çevrelerde üniversitenin uluslararası prestijini zedeleyici bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *