Dolar currency
38,5054
0.03%
MayaHaberCom Genel Gaziantep Adalet Bakanı Tunç'un Deprem Açıklamasını Konuşuyor

Gaziantep Adalet Bakanı Tunç'un Deprem Açıklamasını Konuşuyor

Asrın felaketinin 2. yıldönümünde Gaziantep’te temaslarda bulunan Bakan Tunç, deprem sonrası yatırımlar ve davalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Okunma Süresi: 3 dk

Gaziantep ve Türkiye Adalet Bakanı Tunç'un Deprem Açıklamasını Konuşuyor

Asrın felaketinin ikinci yıl dönümünde Gaziantep’te temaslarda bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem sonrası yürütülen çalışmalar ve davalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Rabbim bir daha ülkemize böyle acılar yaşatmasın”

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş merkezli depremin ikinci yıl dönümünde, en çok etkilenen bölgelerden biri olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeydi. İlk olarak kalıcı konutlara yerleşen depremzedeleri ziyaret eden Bakan Tunç, ardından deprem şehitliğinde hayatını kaybedenler için dua ederek mezarlarına karanfil bıraktı. Bakan Tunç, yaşanan felaketin büyüklüğüne dikkat çekerek, “Rabbim bir daha ülkemize, milletimize böyle acılar yaşatmasın” dedi.

“Bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için dev yatırım”

Depremde hayatını kaybeden 53 bin 537 vatandaş için rahmet dileyen Tunç, afetten sonra yapılan dev yatırımlara da dikkat çekti. Deprem bölgesindeki yeniden yapılandırma çalışmaları için 75 milyar doları aşan bir kaynak ayrıldığını vurgulayan Bakan Tunç, 2025 yılı sonunda toplam 452 bin 983 konutun teslim edileceğini belirtti. Gaziantep özelinde ise şu ana kadar 22 bin 475 konut teslim edilmiş olup yıl sonuna kadar bu rakamın 29 bin 500’e ulaşması hedefleniyor.

Adli süreçlere dair dikkat çeken veriler

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremde yıkılan binalarla ilgili ihmallere yönelik başlatılan soruşturmaların ve kovuşturmaların seyrini de kamuoyuyla paylaştı. Deprem sonrası 3 bin 522 dosyada 248 kişinin tutuklandığını, 1.036 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiğini aktardı. Bu süreçte yürütülen 1.491 kovuşturma dosyasından 149’unda karar çıktığını, 118 kişinin çeşitli sürelerde hapis cezası aldığını açıkladı. Ayrıca, 105 binin üzerinde idari dava açılmış olup 65 binden fazla dosyada karar verilmiş durumda.

“Adli hizmetlerde kesintisiz süreç”

Deprem sonrası adli hizmetlerin aksamaması için alınan önlemleri aktaran Tunç, “Bölgedeki 15 adliyemiz ve 11 cezaevimiz ağır hasar aldı. Buna rağmen adalet hizmetlerinin kesintisiz yürütülmesi için kapsamlı bir çalışma yürüttük” dedi. Depremde zarar gören yapılar için 21 yeni adliye hizmet binası ve 12 yeni ceza infaz kurumu gibi yatırımların 2025 yılı yatırım programında yer aldığını belirten Tunç, bölgedeki hakim, savcı ve diğer personel sayısında da ciddi bir artış sağlandığını ifade etti.

Tarihi yapılar yeniden inşa ediliyor

Depremden etkilenen tarihi yapılara dair de bilgi veren Bakan Tunç, “Habibi Neccar Camii, Uzun Çarşı, Gaziantep Kalesi gibi kültürel miraslarımızı, medeniyetimize yakışır şekilde yeniden imar ve ihya ediyoruz” dedi. Tunç, bu süreçte şehirlerin sadece konutlarla değil, kültürel değerlerle de yeniden şekillendiğini vurguladı.

Deprem sonrası dersler ve geleceğe bakış

Adalet Bakanı Tunç, deprem bölgesinde yaşanan yıkımın ardından devreye alınan hızlı adalet süreçleri ve büyük çaplı yeniden yapılandırma projelerinin, gelecekte benzer afetlere daha hazırlıklı olunması adına önemli bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Bölgedeki yatırımların ve adli reformların süreceği mesajını veren Tunç, “Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *