Dolar currency
38,2085
0.28%
MayaHaberCom Genel Gaziantep'e Avrupa'dan Büyük Ödül

Gaziantep'e Avrupa'dan Büyük Ödül

Gaziantep, Avrupa Ödülü'nü kazanarak beşinci Türk şehri oldu. Şehir, iklim değişikliği ve sosyal yardımdaki başarısıyla dikkat çekiyor.

Okunma Süresi: 3 dk

Gaziantep’e Avrupa’dan Büyük Onur: “Avrupa Ödülü”nün 2024 Sahibi Oldu

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından her yıl verilen ve Avrupa kıtasında yerel yönetimler düzeyinde en prestijli ödül olarak kabul edilen “Avrupa Ödülü”, bu yıl Türkiye’den Gaziantep’e verildi. Şehir, sadece yerel hizmetleriyle değil, insan hakları, iklim değişikliğiyle mücadele ve Avrupa ile entegrasyon projeleriyle de öne çıktı.
Gaziantep'e Avrupa'dan büyük ödül

GAZİANTEP, AVRUPA ÖDÜLÜ’NÜ ALAN 5. TÜRK ŞEHRİ OLDU

Gaziantep, Avrupa Ödülü’nü alarak bu prestijli unvana sahip olan beşinci Türk şehri olmayı başardı. Daha önce bu ödülü Türkiye’den sadece Ankara, İstanbul, Eskişehir ve İzmir almıştı. Avrupa Ödülü, 1955 yılından bu yana Avrupa ideallerini yerel düzeyde en iyi temsil eden şehirlere veriliyor. Ödül, bir kupa, madalya, diploma ve kazanan şehirden gençler için Avrupa kurumlarında gerçekleştirilecek bir eğitim-gezi programı için sağlanan özel hibe ile birlikte sunuluyor.

Bu yıl ödül için yarışan şehirler arasında Augsburg ve Münster (Almanya), Birstonas (Litvanya), Plonsk (Polonya) ve Vinnytsia (Ukrayna) yer alıyordu. Gaziantep, hem altyapı çalışmaları hem de kriz zamanlarında gösterdiği dayanışma gücüyle bu şehirleri geride bıraktı.

ULUSLARARASI AĞLARDA AKTİF ROL OYNUYOR

Gaziantep’in 25 farklı şehirle kardeş şehir anlaşması bulunuyor. Almanya’dan Duisburg, Slovenya’dan Celje, Çek Cumhuriyeti’nden Ostrava gibi kentlerle yakın ilişkiler sürdüren Gaziantep aynı zamanda Eurocities, Energy Cities, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı gibi toplam 28 uluslararası ağa üyelikle Avrupa’da aktif bir yerel yönetim profili çiziyor.

Bu yönüyle hem kültürel hem teknik iş birlikleri geliştirerek Avrupa ile güçlü bağlar kuran şehir, uzun yıllardır sürdürdüğü bu politikaların meyvesini toplamış oldu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE İNSANİ YARDIM KRİZ YÖNETİMİNDE ÖNE ÇIKTI

AKPM'nin ödül kararında Gaziantep’in çevre, iklim değişikliği ve sosyal dayanışma alanlarında yaptığı yenilikçi çalışmalar belirleyici oldu. Türkiye'de iklim değişikliği eylem planı hazırlayan ilk şehirlerden biri olan Gaziantep, özellikle 2023’teki büyük depremler ve mülteci krizine verdiği hızlı ve organize tepkilerle uluslararası takdir kazandı.

Suriye krizinden etkilenen Gaziantep, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaparken, eğitim, sağlık ve istihdam gibi alanlarda uyguladığı bütüncül politikalarla örnek bir kent olarak gösteriliyor.

FATMA ŞAHİN: “ŞEHRİMİZLE AVRUPA BİRLİĞİ’NE GİRDİK”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Gaziantep’in başarısı vizyoner, çevreci ve insan odaklı bir belediyeciliğin eseridir. Kıtanın en prestijli ödüllerinden biri gazi şehrimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. Şahin, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda ise “Şehrimizle Avrupa Birliği’ne girdik. Bu ödül yalnızca bir ödül değil, Avrupa’daki vizyonun, yönetişimin, dayanışmanın, barışın ve kalkınmanın bir yansımasıdır” dedi.

“TURİZMDE HEDEFİMİZ AVRUPALI ZİYARETÇİLER”

Fatma Şahin, Gaziantep’in yalnızca yerli değil yabancı turistler için de cazibe merkezi olması gerektiğini vurguladı. Sadece Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ne yıllık 7 milyon ziyaretçi geldiğini hatırlatan Şahin, “Kapadokya’ya gelen Japon, Güney Koreli ve Çinli turistleri Gaziantep’e çekmek istiyoruz. Bu tür uluslararası başarılar şehrin tanıtımı için büyük bir fırsat sunuyor” dedi.

AVRUPA YÖNETİŞİMİNDE MÜKEMMELLİK ETİKETİ DE GAZİANTEP’TE

Gaziantep’in başarısı yalnızca Avrupa Ödülü ile sınırlı değil. Şehir, daha önce Avrupa Konseyi tarafından verilen Avrupa Yönetişimde Mükemmellik Etiketi (ELoGE) ile de ödüllendirilmişti. Bu etiket, şeffaflık, katılımcılık, hesap verebilirlik ve etik belediyecilik uygulamalarında yüksek standartları temsil ediyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *