İzmir’in Teknopark Değeri 137,5 Milyon Dolar
Tarihsel olarak ticaret ve liman kenti olan İzmir, son yıllarda inovasyon, girişimcilik ve Ar-Ge çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hasıla bakımından üçüncü büyük ili olan İzmir, teknolojik gelişim alanında da önemli bir merkez haline gelmiştir.
İzmir’de kurulu olan Bilişim Vadisi İzmir, Teknopark İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK), Ege Teknopark, İzmir Bilimpark ve Kuzey İzmir Teknoloji Geliştirme Merkezi, yenilikçi teknolojiler ve özgün projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu merkezlerde; bilişim, yazılım, sağlık, telekomünikasyon gibi farklı sektörlerden şirketler faaliyet gösteriyor ve ürün geliştirme süreçlerine katkı sağlıyor.
İzmir’deki teknoparklarda 6 binin üzerinde Ar-Ge personeli görev almakta ve bugüne kadar 767 proje tamamlanmış durumda. Ayrıca 1.000'den fazla proje üzerinde çalışmalar devam ediyor. Girişimcilere fiziksel altyapı, Ar-Ge, finans, hukuk, mentörlük gibi pek çok alanda destek veriliyor.
Teknopark İzmir’in Başarıları
Bilişim Vadisi Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir’in bilim, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanlarında güçlü bir şehir olma hedefinde olduğunu belirtti. Teknopark İzmir’in 137,5 milyon dolar değerinde yüksek teknoloji ihracatı gerçekleştirdiğini vurgulayan Baran, bu teknoparkta 2 bine yakın Ar-Ge personeliyle 250 şirketin faaliyet gösterdiğini ifade etti.
Prof. Dr. Baran, İzmir’in yüksek teknolojinin, bilimin, inovasyonun ve girişimciliğin merkezi haline gelmesi gerektiğini belirterek, "İzmir’de 9 üniversite, 20 bin akademisyen ve 170 binin üzerinde öğrenci bulunuyor. İzmir, inovasyon ve girişimcilik başkenti olma yolunda hızla ilerliyor," dedi.