Tatil Sezonu Öncesi Rezervasyon Dolandırıcılığı Uyarısı
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesi erken rezervasyon yapmak isteyen tüketicileri, sahte internet siteleri ve dolandırıcılık riski konusunda uyardı.
Tatil sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, tatilcilere yönelik yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleri artarken, kötü niyetli kişiler, sahte internet siteleri kurarak sıkça tercih edilen otel ve turizm tesislerinin isimlerini kullanarak dolandırıcılık yapabiliyor. Bu durum, e-posta ve kısa mesajlar yoluyla cazip tatil teklifleri sunularak mağduriyetlere yol açabiliyor.
'Plansız bir tatil kabusa dönüşebilir'
Ergün Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahte rezervasyon mağduru olmamak için tatil öncesi dikkat edilmesi gerekenleri vurguladı. "Otel hakkında internet yorumlarını dikkate almanın yanı sıra, tatile çıkmadan önce iyi düşünmek ve doğru karar vermek önemlidir. Plansız bir tatil, keyifli bir deneyim yerine kabusa dönüşebilir" dedi. Ayrıca, tatil planı yaparken ekonomik gücün göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Kılıç, otel fiyatlarının yanı sıra ekstra ücretli hizmetler ve bölge esnafının turistlere yönelik fiyat politikasının da gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sözleşme Yapmadan Ödeme Yapmayın
Kılıç, tatile karar verildikten sonra alınacak hizmete yönelik detaylı bir sözleşmenin yapılmasının önemine dikkat çekerek, "Yazılı sözleşme yapılmadan kesinlikle ödeme yapılmamalı. Yapılan ödemeler mutlaka belge karşılığında yapılmalı. Tatil sona erene kadar tüm ödeme belgeleri saklanmalıdır" diye belirtti.
Sözleşmede hizmetin kapsamı, konaklama süresi, iptal şartları ve toplam ücret gibi bilgilerin açık ve detaylı şekilde yer almasının gerektiğini vurgulayan Kılıç, sorun yaşanması durumunda tüketicilerin gerekli mercilere başvurabileceklerini bildirdi.
Ayıplı Hizmet Durumunda Ne Yapılmalı?
Tüketicilerin karşılaştıkları mağduriyetleri giderebilmek için ayıplı hizmetleri kayıt altına almaları gerektiğini belirten Kılıç, şunları söyledi: "Yaptığınız araştırma ve yazılı sözleşmeye aykırı bir durumla karşılaşırsanız, hizmetin 'ayıplı hizmet' kapsamında olduğunu belgelemelisiniz. İlk olarak otel yetkilisine, ardından sözleşme yapılan tur şirketine durumu bildirmelisiniz. Sorun çözülmezse, eğer uyuşmazlık parasal sınırı 149 bin TL'nin altındaysa, il veya ilçe tüketici hakem heyetlerine başvurabilirsiniz. Başvurulara fatura, ödeme bilgileri, sözleşme fotokopisi ve diğer kanıtları eklemelisiniz."