Dolar currency
38,1839
0.55%
MayaHaberCom Gündem Ev Sahibi ve Kiracıların Büyük Sorunu...

Ev Sahibi ve Kiracıların Büyük Sorunu...

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu (TÜKONFED) Üyesi Avukat Baki Öztürk, kiracıların site aidatlarından kiraları kadar sorumlu olduğunu belirtti.

Okunma Süresi: 2 dk

Ev Sahibi ve Kiracılar İçin Aidat Sorunu: Mahkemeye Başvurarak Paranızı Geri Alabilirsiniz

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu (TÜKONFED) Üyesi Avukat Baki Öztürk, ev sahipleri ve kiracıların en büyük problemlerinden birinin site aidatları olduğunu belirtti. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre aidatların ortak gider sayıldığını vurgulayan Öztürk, "Kiracılar kira miktarları kadar aidatlardan sorumlular. Örneğin, 20 bin lira kira ödeyen bir kiracı, 30 bin liralık aidat talep edilirse yalnızca 20 bin lirasını ödemekle yükümlüdür" dedi.

Aidatlar 50 Bin TL’ye Kadar Çıkabiliyor

Site aidatlarının semt ve site özelliklerine bağlı olarak 10 bin ila 50 bin lira arasında değiştiğini belirten Öztürk, "Bazı kiracılar ve ev sahipleri, asansör veya sosyal tesisleri kullanmadıkları gerekçesiyle aidat ödemek istemiyor. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bu giderler ortak kullanım olarak değerlendirildiğinden ödenmesi zorunlu" ifadelerini kullandı.

Genel Kurul Toplantılarına Katılım Önemli

Öztürk, aidat artışları konusunda en büyük sorunun herhangi bir sınırlamanın olmaması olduğunu belirtti. "Kiralara yapılan yüzde 25'lik zam sınırı kaldırıldı ve artık TÜFE ortalaması baz alınıyor. Ancak aidatlarda böyle bir düzenleme bulunmuyor. Bu nedenle kat maliklerinin genel kurul toplantılarına katılmaları büyük önem taşıyor" dedi.

Yüksek Aidatlara İtiraz Hakkı

Her yıl yapılan olağan genel kurul toplantılarında aidatların belirlendiğini hatırlatan Öztürk, "200 dairelik bir sitede en az 101 kişinin toplantıya katılması gerekiyor. Ancak genellikle yeterli katılım sağlanamıyor ve ikinci toplantıda alınan kararlar geçerli oluyor. İkinci toplantıya yalnızca 10 kişi katılsa bile 6 kişinin aldığı karar uygulanıyor. Vatandaşlar, yüksek aidat bedellerine itiraz etmek için toplantı tutanaklarına şerh düşmeli ve bir ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açarak aidat iptalini talep edebilirler" diye konuştu.

Kanuni Düzenlemeler ve Şirketleşen Site Yönetimleri

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının konu hakkında çalışmalar yürüttüğünü belirten Öztürk, "Kat Mülkiyeti Kanunu'nun güncellenmesi gerekiyor. 2007'de yapılan değişiklikler yetersiz kaldı. Site yönetimlerinde şirketleşmeye gidilmesi bazı durumlarda tekelleşmeye yol açıyor ve bu da büyük sorunlara neden oluyor. Yeni düzenlemelerle bu tekelleşmenin önlenmesi sağlanmalı" dedi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *