CIA İddiası: Kenize Murad 6 Yıl Boyunca Muhbir Miydi?
Osmanlı Hanedanı’nın 33. padişahı V. Murad’ın torunu olan Kenize Murad, İngiliz The Times’ın haberine göre 1973 yılında CIA tarafından “UNPOLO/1” kod adıyla muhbir olarak görevlendirildi.
Fransa’da yaşayan ünlü yazar Murad’a Amerikalı bir diplomat tarafından Çinli diplomatlar ve Yakındoğu’daki gelişmeler hakkında casusluk teklif edildiği iddia ediliyor. İlk başta bu teklifi kabul etmiş gibi görünen Murad, bir ay sonra CIA’ye bir mektup yazarak vazgeçtiğini bildirdi.
Ancak The Times’ın yayımladığı belgelere göre Murad’ın CIA ile olan ilişkisinin 1979’a kadar sürdüğü öne sürüldü.
Murad: "CIA'yi Oyuna Getirdim Ama Sonra Korktum"
İddialara yanıt veren Kenize Murad, CIA’yi aslında sol görüşlü gazetecileri nasıl işe aldıklarına dair bir haber yazmak için “oyuna getirdiğini” söyledi. Ancak, daha sonra korktuğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
📌 “Aptal olduğumu fark ettim. CIA hakkında korkunç bir intikam riski almadan yazamayacağımı gördüm. Onları, onlar için çalışabileceğime inandırarak bir oyun oynadım ama bu bile tehlikeliydi.”
📌 “Hayatım boyunca bir Amerikan gizli servisi için çalışmadım veya çalışmayı düşünmedim.”
The Times’a göre, Murad’ın CIA’ye çalıştığına dair belge, 1979’da İran Devrimi sırasında Tahran’daki ABD Büyükelçiliği’nde bulunmuş ve İranlı halı dokumacıları tarafından kâğıt öğütücüsünden çıkarılan parçalar birleştirilerek ortaya çıkarılmış.
Murad ise bu belgenin neden 1979’a kadar sürdüğünü bilmediğini ve bunun bir bürokratik hata olabileceğini düşündüğünü ifade etti.
CIA ile İlişkisi Gerçek mi, Komplo mu?
Kenize Murad hakkındaki CIA iddiaları büyük tartışma yaratırken, belgelerin doğruluğu ve CIA’nin onun adını neden 1979’a kadar kayıtlarda tuttuğu gizemini koruyor.
Peki, Murad gerçekten CIA için mi çalıştı, yoksa bu bir istihbarat yanılgısı mı?
Önümüzdeki günlerde bu iddialara dair yeni belgelerin ortaya çıkması tarihin gizli kalmış sırlarını aydınlatabilir.