Kredi Kartı Harcamaları Tarihinde Bir İlk!
Yükselen faizler vatandaşın tercihini kökten değiştirdi. Özellikle 19 Mart’tan sonra bankaların ihtiyaç kredisi faizlerini sert şekilde artırması, tüketiciyi daha düşük faizli kredi kartı ve kredili mevduat hesabına (KMH) yönlendirdi. Sonuç: Türkiye’de bireysel kredi kartı borcu ilk kez 2 trilyon lirayı aştı! Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 11 Nisan haftası verilerine göre, KMH bakiyesi de 522 milyar liraya tırmandı.
Faizler Arttı, Kart Harcamaları Fırladı
Merkez Bankası politika faizini %42,5’ten %46’ya yükselttikten sonra bankalarda ihtiyaç kredi faizleri aylık %6’ya yaklaştı. Ancak kredi kartı ve KMH faiz oranları Kasım 2024 düzenlemesiyle sınırlı kaldı ve %5’i geçmedi. Tüketici, kredi yerine kart ve KMH’ye yöneldi.
Rakamlar Rekor Seviyede
14 Mart’tan 11 Nisan’a kadar geçen dört haftada bireysel kredi kartı bakiyesi %5,12 arttı; yılbaşından bu yana artış %11,7’ye ulaştı. KMH bakiyesi ise aynı dönemde %5 yükselirken, yılbaşından beri toplam büyüme %19,75 oldu. Merkez Bankası verileri de 14 Mart haftasında %37,27 olan kredi kartı büyüme oranının 11 Nisan haftasında %43,01’e çıktığını gösteriyor.
Bankalar Faizi Artırdıkça Tüketici Karta Sarıldı
Birçok bankada ihtiyaç kredi faizleri 17 Mart’ta %4,69 iken, 21 Nisan’da %5,44’e ulaştı. 12 ay vadeli kredilerde %5’in altına inmek neredeyse imkânsız hale geldi. Bu nedenle düşük faizli kredi kartı ve KMH, vatandaş için cazip bir seçenek haline geldi.