Prof. Dr. Taymaz'dan Tsunami Uyarısı
Prof. Dr. Taymaz, "5 Kasım Dünya Tsunami Farkındalık Günü" kapsamında Türkiye'nin, Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını, burasının tektonik anlamda çok genç ve deprem üreten bir bölge olduğunu dile getirdi.
Tsunamilerin Oluşma Süreci
Tsunamilerin volkanların püskürmeleri veya deniz tabanındaki heyelanlarla oluşabileceğini dile getiren Taymaz, 2020'de Ege Denizi'nde Sisam Adası'ndaki depremin tsunami oluşturduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin Tsunami Tehlikesi
Prof. Dr. Taymaz, 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde Kavaklı sahilleri ile İzmit Körfezi'nde Hersek Deltası'na kadar tsunami oluştuğunu belirterek, "Türkiye'yi tehdit eden, en az 3 metreye kadar yükselebilecek, tsunami oluşturabilecek aktif faylarımız deniz tabanında var." açıklamasında bulundu.
Marmara Denizi ve Tsunami Riski
Olası bir deprem ve tsunami açısından Marmara Denizi kıyılarının riskli olduğunu vurgulayan Taymaz, Marmara Bölgesi'nin yoğun nüfuslu ve sanayi bölgeleri içerdiğine dikkat çekti.
Depremlerin Tetiklediği Tsunami Riskleri
Prof. Dr. Taymaz, depremlerin tetiklediği tsunami risklerinin Marmara kıyılarında önemli olduğunu belirterek, kıyı şeridine olan etkilerin farklılaşabileceğini söyledi.
Ulusal Güvenlik ve Tsunami Tehlikesi
Ulusal güvenliği ilgilendiren konularda tsunami ve deprem risklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Taymaz, yüksek teknolojilerin kullanılması gerektiğine işaret etti.
İstanbul ve Deprem Riski
Prof. Dr. Taymaz, İstanbul'da büyük deprem olasılığının yüksek olduğunu belirterek, bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.