MayaHaberCom Gündem Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren zorunluluk!

Milyonlarca memuru yakından ilgilendiren zorunluluk!

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yaptığı işbirliği sonucu 4,3 milyon memur için yeni bir zorunluluk getirildi.

Okunma Süresi: 3 dk

Finansal Okuryazarlıkta Büyük Adım: SPK’nın Koordinasyonuyla Türkiye Genelinde Eğitim Seferberliği

Sermaye piyasalarının derinleşmesi ve yatırımcı sayısının hızla artması, finansal okuryazarlığı daha da önemli hale getirdi. Tasarrufların etkin yönetimi ve risklerden korunma amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülürken, bu alandaki çabalar SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) koordinasyonunda genişletildi.

Finansal Okuryazarlık Platformu ile Ücretsiz Eğitim Fırsatı

Finansal okuryazarlığın artırılması ve bireylerin finansal hizmet ve ürünleri etkili bir şekilde kullanabilmesi amacıyla hayata geçirilen Finansal Okuryazarlık Platformu (https://finansalokuryazarlik.gov.tr), kullanıcılarına ücretsiz eğitimler sunuyor. Platformda, "Bankacılık", "Borsa", "Bütçe", "Kredi", "Kripto Varlıklar" ve "Yatırım" başlıkları altında toplamda 55 eğitim videosu yer alıyor. e-Devlet üzerinden üye olan kullanıcılar, tamamladıkları eğitimlere göre üç farklı seviyede finansal okuryazarlık sertifikası alabiliyor.

Platformun 22 Mayıs’taki açılışından bu yana videolar 1,3 milyon kez izlendi ve bu sayının artmaya devam etmesi bekleniyor.

Kamu Kurumlarıyla Geniş İş Birliği

SPK, finansal okuryazarlığı yaygınlaştırmak için çeşitli kamu kurumları ve kuruluşlarla protokoller imzaladı. Şu ana kadar iş birliği yapılan kurumlar arasında şunlar yer alıyor:

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Yaklaşık 60 bin personel platforma giriş yaptı.
  • OSBÜK: 404 organize sanayi bölgesi aracılığıyla 67 bin firmaya ulaşıldı.
  • İŞKUR: İş Gücü Uyum Programları (İUP) kapsamında 100 bin kişiye finansal okuryazarlık eğitimi verildi.
  • TOBB: Çeşitli sektör grupları aracılığıyla 2 milyon üye firmaya duyurular yapıldı.
  • KAGİDER: 4 ilde yüz yüze 400 kadın ve dijital platformlar üzerinden 5 bin 600 kadın girişimci eğitime yönlendirildi.
  • Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı: Askerlere uzaktan finansal eğitim verildi.

Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği

SPK ayrıca, "Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği" kapsamında Kayseri, Adana ve Konya’da çeşitli etkinlikler düzenledi. Valilikler, ticaret ve sanayi odaları, üniversiteler ve STK'lar gibi farklı paydaşlarla iş birliği yapılarak eğitimlerin kapsamı genişletildi.

Yeni Protokoller ve Zorunlu Eğitim Planları

SPK’nın finansal okuryazarlık çalışmalarına yeni kamu kurumlarıyla protokol görüşmeleri devam ediyor. Bu kapsamda TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi gibi kurumlarla iş birliği hedefleniyor. Özellikle Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yapılan görüşmeler sonucunda, platformdaki videoların 4,3 milyon memur için zorunlu eğitim haline getirilmesi planlandı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile yapılan görüşmelerde ise platforma "Katılım Finans" kategorisinin eklenmesi ve bu alanda içerik üretilmesi değerlendiriliyor.

Finansal okuryazarlık eğitimleri, bireylerin finansal kararlarını daha bilinçli bir şekilde almasını sağlarken, finans piyasalarının sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesine de katkıda bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *