Prof. Dr. Naci Görür: Bingöl Deprem Riski Altında, Faylar Her An Hareketlenebilir
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bingöl Belediyesi konferans salonunda düzenlenen “Bingöl'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu konferansa katılan Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’ün deprem riski hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Katılımcılar arasında inşaat mühendisleri, TMMOB İl Sekreteri Canfidan Boldaş ve çok sayıda vatandaş yer alırken, Görür'ün verdiği bilgiler, Bingöl ve çevresinde yaşayanların depremle ilgili endişelerini yeniden gündeme getirdi.
Yedisu Fayı'nın Deprem Riski ve Bingöl'ün Konumu
Konferansta yaptığı konuşmada Bingöl’ün deprem riski altındaki bir bölge olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’ün Yedisu Fayı gibi aktif fay hatlarının kesişiminde yer aldığını belirtti. Bu durumun, Bingöl’ün çok büyük bir deprem tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu gösterdiğini ifade etti. Yedisu fayının 250 senelik periyodunu tamamladığını hatırlatan Görür, bu tür fayların hareketlenmesinin zamanı geldiğinde büyük depremlere yol açabileceğini dile getirdi. "Ben Bingöl’de ne deprem olacak diyorum ne de ‘Böyle böyle olacak, şundan büyük olacak’ diyorum. Benim söylemek istediğim; Bingöl, fayların kesiştiği çok riskli bir bölgedir" şeklinde konuştu.
Deprem Gerçeği ile Yüzleşmek
Prof. Dr. Görür, “Faylar canlıdır, her an biriken stresle birlikte hareket edebilir. Örneğin Kuzey Anadolu Fayı ve Yedisu Fayı, 250 yıllık döngülerle çalışır ve bu süre çok yakındır” diyerek, bu fay hatlarının hareketinin, büyük bir depremi tetikleyebileceği konusunda uyardı. Ayrıca, Görür, deprem gerçeği ile ilgili toplumsal algılara da dikkat çekti. “Bu stres birikimi her an büyük bir depreme yol açabilir. Fakat birçok insan, nesiller boyunca deprem görmedikleri için ‘deprem olmaz’ gibi yanlış bir inanç geliştirebiliyor. Deprem olasılığını dile getirenler de ‘Deli mi bu adam?’ gibi tepkilerle karşılaşıyor" ifadelerini kullandı.
Deprem Bilinci ve Risk Yönetimi
Görür, ayrıca Türkiye’deki deprem bilincinin arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Bingöl’de olası bir deprem durumunda, yapıların deprem yönetmeliklerine uygun şekilde inşa edilmesi gerektiğini belirten Görür, aynı zamanda yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Görür, “Tüm bunları göz önünde bulundurursak, Bingöl’ün bu fay hatları nedeniyle deprem riski oldukça yüksektir. Zaten deprem bölgelerinde yaşayan halkın, bu riski unutmaması ve her zaman hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.