Dolar currency
38,4542
-0.09%
MayaHaberCom Gündem NATO’nun Karşı Karşıya Olduğu Büyük Tehdit!

NATO’nun Karşı Karşıya Olduğu Büyük Tehdit!

Kırım’ın Rus toprağı olarak tanınması, Berliner Zeitung’a göre NATO’yu bölebilir, ABD ve Avrupa arasında tarihi bir kriz baş gösterebilir.

Okunma Süresi: 2 dk

NATO’nun Karşı Karşıya Olduğu Büyük Tehdit!

Kırım’ın Rusya’ya ait bir toprak olarak tanınması, ABD ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında yeni ve tehlikeli bir fay hattı oluşturabilir. Almanya’da yayınlanan Berliner Zeitung’un analizine göre, Trump yönetiminin Ukrayna’ya sunduğu Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunun tanınması teklifinin, NATO’da ABD ve Avrupa ülkeleri arasında derin bir bölünmeye sebep olabileceği belirtiliyor.

Analizde, Başkan Donald Trump’ın Ukrayna’dan olası bir barış anlaşması kapsamında Kırım’ı Rus toprağı olarak kabul etmesini istemesinin, NATO içinde geri dönüşü olmayan tartışmalara yol açabileceği vurgulandı. ABD’nin sunduğu çözüm önerileriyle birlikte Ukrayna’nın Kırım’ı kaybettiğinin kabul edilmesi, Washington-Brüksel-Berlin-Londra ve Paris hattında kafa karışıklığına sebep oluyor.

Avrupa ülkeleri ise Ukrayna’ya destek ile ABD’yle ilişkilerini sürdürme arasında sıkışmış durumda. Berliner Zeitung, “AB ülkelerinin Kırım’ı resmen tanıması neredeyse imkansız ve ABD olmadan Avrupa’nın Ukrayna’ya gerekli yardımı sağlaması mümkün değil,” ifadeleriyle Avrupa’nın çıkmazına dikkat çekiyor.

ABD ile Avrupa arasındaki bu çatlağın, Transatlantik ilişkileri sarsabileceği uyarısında bulunulurken, Haziran’daki NATO zirvesinin Ukrayna konusunda önemli bir sınav olacağı belirtiliyor. Gazeteye göre, zirve “açık bir tartışmanın arenası” haline gelebilir.

Daha önce Wall Street Journal, ABD’nin Ukrayna krizinin çözümü için Kiev’den tavizler beklediğini; bunlar arasında NATO’ya üyelikten vazgeçilmesinin ve Washington’un Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu tanımaya hazır olduğunun yazıldığını aktarmıştı. Ayrıca iddialara göre ABD, Zaporojye Nükleer Santrali’nin kontrolünün de kendisine devredilmesini teklif etti.

Kırım, 2014’te yapılan referandumla yüzde 96,77’lik bir oranla Rusya’ya bağlanmıştı. Ancak Ukrayna, Kırım’ı hâlâ geçici işgal altında görüyor ve Batılı ülkelerin çoğu da bu duruşu destekliyor. Rusya ise, Kırım halkının demokratik iradesine ve uluslararası hukuka uygun bir şekilde Rusya ile birleştiğini vurguluyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım meselesinin “kesin olarak kapandığını” defalarca dile getirmişti.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *