Dolar currency
38,5732
0.33%
MayaHaberCom Kocaeli Gebze'de Beyin Çürümesi Sempozyumu

Gebze'de Beyin Çürümesi Sempozyumu

Gebze'de düzenlenen Beyin Çürümesi Sempozyumu'nda, Oxford'un seçtiği "brain rot" terimi dijital dönüşümün etkileriyle ele alındı.

Okunma Süresi: 2 dk

Gebze'de Beyin Çürümesi Sempozyumu: Oxford Seçti, Türkiye Mercek Altına Aldı

Oxford Sözlüğü'nün 2024 yılının kelimesi olarak seçtiği "brain rot" (beyin çürümesi), Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen sempozyumda ele alındı. Dijital dönüşümle birlikte insanların telefon ve tablet başında uzun süre geçirmelerinin sonucu olarak ortaya çıkan bu olgu, uzmanlar tarafından masaya yatırıldı.

Oxford Sözlüğü'nün Seçimi ve Sempozyumun Amacı

Oxford Üniversitesi Sözlüğü tarafından 2024 yılı için seçilen "brain rot" terimi, günümüz dijitalleşmesinin bireyler üzerindeki etkisini anlatan bir kavram olarak dikkat çekiyor. Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) Teknopark Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen sempozyumda, uzman psikologlar, akademisyenler ve kültürel dönüşüm uzmanları konuşmalar yaptı. Uzmanlar, dijital dünyada uzun süre geçirilen zamanın beyin sağlığı üzerindeki etkilerini tartışarak, bireysel düzeyde alınabilecek önlemlerle bu sorunun hafifletilebileceği üzerinde durdu.

‘Farkındalık Oluşturmak İstedik’

Sempozyuma katılan GOSB Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Çemberci, bu sempozyumun amacının dijitalleşmenin insan hayatındaki olumsuz etkilerine dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak olduğunu belirtti. Çemberci, “Bugün, Oxford’un sözlüğünde yılın kelimesi seçilen brain rot konusunu en yetkin kişilerden dinledik. Özellikle iş dünyasında, aile hayatında ve özel hayatta teknoloji bağımlılığının etkilerini, verimliliği nasıl etkilediğini hep birlikte uzmanlarımızdan dinledik. Bir farkındalık oluşmasını istedik” şeklinde açıklama yaptı.

Herkesin Kendi Önlemini Alması Gerekiyor

Dijitalleşmenin insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili olarak konuşan Prof. Dr. Çemberci, "Bu durum bir süreç. 'Hap alarak beyin çürümesinden kurtuluyoruz' diye bir durum yok. Herkesin kendi bireysel önlemini alması gerektiğini düşünüyoruz. Kimisi daha fazla kitap okuyarak, kimisi sosyal etkinliklere katılarak bu sorunun önüne geçmeye çalışıyor” dedi. Dijital dünyadaki aşırı içerik tüketiminin, insan beynini nasıl etkilediği tartışmalarına da değinen Prof. Dr. Erkan Saka, “Çok yoğun bir enformasyon yüklemesi var. Bu içerikler genellikle verimli değil ve insanların eleştirel düşünme yetisini kaybetmesine neden oluyor" dedi.

Beyin Çürümesinin Hem Bireysel Hem de Toplumsal Etkileri

GOSB Teknopark Teknoloji ve İnovasyon Müdürü Gözde Nur Köse Yılmaz, sempozyumda dijital bağımlılığın bireysel ve toplumsal etkilerinin ele alındığını ve katılımcıların bu konuda değerli katkılarda bulunduğunu belirtti. Yılmaz, "Bugün ele aldığımız konular, dijital mecralarda geçirilen zamanla ortaya çıkan beyin çürümesiydi. Bu konuda yapılan analizler çok değerliydi. Hem bireysel etkileri hem de toplumsal etkileri detaylı bir şekilde tartıştık" dedi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *