Soylu'nun geçmişteki açıklaması tekrar tartışma konusu oldu

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne atanacak kayyım kararının durdurulması için İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kayyım atamalarıyla ilgili açıklamalarına vurgu yapıldı. Kararın yürütmesinin durdurulması talebiyle yapılan başvuru, hukuki sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda merak uyandırdı. Mahkeme kararının beklendiği şu günlerde, Mardin'deki siyasi gelişmeler yakından takip ediliyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir'in görevden alınarak yerlerine kayyım atanması kararına karşı eşbaşkanların avukatları, kararın yürütülmesinin durdurulması istemiyle Nöbetçi Mardin İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Avukatlar Erdal Kuzu ve Tahar Erdem'in yaptığı başvuruda, kayyım atamayı gerektirecek hukuksal bir dayanağı olmadığı vurgulandı.

İdari merciler tarafından verilen kararların hukuka uygunluğu kadar kamu yararı da içermesi gerektiği hatırlatılan başvuruda, İçişleri Bakanlığı kararının Anayasa'nın çeşitli maddeleri ile uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği belirtildi.

Kayyım atama kararının dayanağını Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde yayımlanan 674 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'den aldığı vurgulanan başvuruda, ilgili KHK'nin meclis onayına sunulmadığı ve Anayasa'ya aykırı olduğu ifade edildi.

Eşbaşkan Türk hakkındaki soruşturmanın henüz kesinleşmiş bir karar olmadan gerçekleştiği ve suçsuzluk karinesinin ihlal edildiği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi'nin 1987'deki kararına atıfta bulunulan başvuruda, kayyım atama kararının demokratik ilkelere aykırı olduğu vurgulandı.

Kayyım atama kararının siyasi olduğu, iktidarın seçilmiş yöneticileri zor kullanarak görevden aldığı ifade edilerek, kararın durdurulması talep edildi.

İLGİLİ HABERLER