"Sağlık-Sen Açıkladı: Aile Hekimleri 2-6 Aralık’ta İş Bırakacak mı?"

Sağlık-Sen'in açıklamasına göre aile hekimleri 2-6 Aralık tarihleri arasında iş bırakabilirler.Sendikanın bu kararıyla sektörde önemli bir gelişme yaşanabilir.

Sağlık-Sen Sekretarya Toplantıları

Sağlık-Sen Sekretarya Toplantıları kapsamında konuşma yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, aile hekimlerinin, bazı sendika ve derneklerin 2-6 Aralık'taki iş bırakma eylemine katılmayacaklarını belirtti.

Doğan, "Biz sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen olarak iş bırakmıyoruz.

Sağlık emek ve meslek örgütleri, 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren ‘eizyet yönetmeliği’ olarak niteledikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı 2-6 Aralık’ta iş bırakacaklarını yineledi. İstanbul Tabip Odası’nda çok sayıda meslek örgütünün ortak açıklamasında konuşan İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Genel Sekreteri Sercan Uluç, Sağlık Bakanlığı’nın bu yönetmelikle kendi çalışanlarına eziyet etme konusunda ısrar ettiğini ve geri adım atmadığını belirterek, “Yönetmelikle aile hekimlerinin maaşları düşüyor, çalışma koşulları ağırlaşıyor ve meslek onuru zedeleniyor” dedi. “SORUMLUSU BAKANLIKTIR” Uluç, yönetmeliğin getirdiği sıkıntıları sıraladı: “Kayıtlı hasta sayısını düşürüp, 6 ayda hekime gitmeyenler için maaşımızdan kesinti yapılacak. Bize kayıtlı hasta yılda 7’den fazla hastaneye başvurursa ek ödeme alamayacağız. Yazılan ilaca göre ek ödeme verilecek. Hastalarınızın usulsüz istekleri olsa bile onları memnun etmek zorundasınız! Matematik sınırlarını zorlayarak size özel formüller yazarak buna göre ek ödeme verecekler. Maaş tek kalemde her ay performansa göre değişecek.” 

Bu yönetmelikle maaşlarının yoksulluk sınırının altına düştüğünü dile getiren Uluç, “5-7 Kasım’ın ardından şimdi 2-6 Aralık’ta beş günlük iş bırakma kararı aldık. Bu eylemlerin tek sorumlusu Sağlık Bakanlığı’dır” dedi. HALK SAĞLIĞINA TEHDİT Ortak açıklamanın ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, bu mücadelenin sadece hekimlerin özlük hakları için değil, halkın eşit sağlık hizmeti hakkı için de verildiğini söyledi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Pınar Saip da yönetmeliğin birinci basamak sağlık hizmetlerini ticarileştirdiğini ve bunun halk sağlığı için büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

 Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) adına konuşan Ahmet Erdal Uğurlu ise yönetmeliğin bilimsel dayanağının olmadığını gibi uygulanabilir olmadığını da vurgu yaptı. Birlik ve Dayanışma Sendikası Başkanı Ahmet Tapduk Mehlepçi, yönetmeliğin mevcut sağlık sistemindeki aksaklıklara yenilerini ekleyeceğine işaret ederek, “Bu da aile sağlığı merkezlerinin kapanmasına yol açacak” uyarısını yaptı. Hekim Birliği Sendikası adına söz alan Cahit Emre, tüm hekimleri 2-6 Aralık tarihlerindeki iş bırakma eylemine katılmaya çağırdı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri adına söz alan Fikret Bulut, yönetmeliğin geri çekilmesi için destek istediklerini söyledi.

Biz mağdur olmuşken başkaları da mağdur olsun istemiyoruz.

Evet sorun olabilir, mağduriyet olabilir.

Ama bunun yolu başkalarını mağdur etmek değil. İş bırakmadan, yeni mağduriyet oluşturmadan aile hekimlerimiz ile aile sağlığı hemşire ve ebelerimiz için mücadeleye devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.  

İLGİLİ HABERLER