DOLAR 32,2839 0.08%
EURO 34,7102 -0.05%
ALTIN 2.393,09-0,29
BITCOIN 2010898-2,98%
İstanbul
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

300x250r
300x250r
Casusluk kümesinin amacı diplomatlar

Casusluk kümesinin amacı diplomatlar

ABONE OL
11 Ağustos 2023 14:20
Casusluk kümesinin amacı diplomatlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ResimLink - Resim Yükle

Siber güvenlik şirketi ESET MoustachedBouncer ismi verilen yeni bir siber casusluk kümesi keşfetti. Casusluk kümesi ismini Belarus’taki varlığından alıyor ve idarenin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Küme Belarus’taki yabancı büyükelçilikleri gaye alıyor.

2014’ten beri faal olduğu belirtilen küme, Belarus’taki Avrupalılar dahil olmak üzere sırf yabancı büyük elçilikleri hedefliyor. 2020’den beri MoustachedBouncer, maksatlarına saldırmak için Belarus’ta ISP düzeyinde ortadaki düşman (AitM) ataklarını gerçekleştirebiliyor. Küme, ESET’in NightClub ve Disco olarak isimlendirdiği iki başka araç seti kullanıyor. 

ESET telemetrisine nazaran, küme Belarus’taki yabancı büyükelçilikleri amaç alıyor. İkisi Avrupa, biri Güney Asya ve biri Afrika’da olmak üzere elçilik çalışanının gaye alındığı dört ülke belirlendi. ESET, MoustachedBouncer’ın ve büyük olasılıkla Belarus’un çıkarlarının ortak olduğunu, bilhassa Belarus’taki yabancı büyükelçiliklere karşı casusluk konusunda uzmanlaştığını belirtiyor. MoustachedBouncer, Disco implantı için ISP seviyesinde ağ müdahalesi, NightClub implantı için e-postalar ve NightClub eklentilerinden birinde DNS dahil olmak üzere Komuta ve Denetim (C&C) irtibatları için gelişmiş teknikler kullanıyor.

Seçilmiş maksatlara yönelik kullanılıyor

ESET Research, MoustachedBouncer’ı başka bir küme olarak takip ederken; kümenin 2023 yılında Polonya ve Ukrayna dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin hükumet çalışanını amaç alan öbür bir etkin casusluk kümesi olan Winter Vivern ile işbirliği yaptığına dair -ESET tarafından zayıf olarak değerlendirilen- ögeler bulundu. MoustachedBouncer operatörleri, maksatlarını tehlikeye atmak için kurbanlarının internet erişimine muhtemelen ISP düzeyinde müdahale ederek Windows’u bir tutsak portalın ardında olduğuna inandırıyor. Yeni tehdit kümesini keşfeden ESET araştırmacısı Matthieu Faou, “MoustachedBouncer tarafından hedeflenen IP aralıkları için, ağ trafiği görünüşte legal lakin düzmece bir Windows Update sayfasına yönlendiriliyor,” dedi. “Bu ortadaki düşman tekniği, tüm ülke genelinde değil fakat tahminen de yalnızca büyükelçilikler üzere seçilmiş birtakım kuruluşlara karşı kullanılıyor. Ortadaki düşman senaryosu, bize ISP düzeyinde yazılım indirenlere, indirme sırasında truva atı gönderen tehdit kümesi olan Çeşitle ve StrongPity’yi hatırlatıyor.”

Ses kaydı, ekran manzarası alabiliyor, ekran tuşlarını kaydedebiliyor

ESET Araştırmacısı, “Elçilik ağlarına ortadaki düşman (AitM) taarruzları gerçekleştirmek için yönlendiricilerin ele geçirilmesi ihtimali göz arkası edilemezken, Belarus’ta yasal dinleme ögelerinin varlığı, trafiğin gayelerin yönlendiricileri yerine ISP seviyesinde gerçekleştiğini gösteriyor,” halinde durumu açıkladı. 

2014’ten bu yana MoustachedBouncer tarafından kullanılan makus gayeli yazılım ailesi gelişti ve 2020’de kümenin ortadaki düşman taarruzlarını kullanmaya başlamasıyla büyük bir değişiklik oldu. MoustachedBouncer, iki implant ailesini paralel olarak çalıştırıyor lakin muhakkak bir makinede birebir anda sırf bir tanesi yerleştiriliyor. ESET, Disco’nun AitM ataklarıyla temaslı olarak kullanıldığına inanırken NightClub, internet trafiğinin Belarus’un dışına yönlendirildiği uçtan uca şifreli bir VPN kullanımı üzere bir azaltma nedeniyle ISP seviyesinde trafik müdahalesinin mümkün olmadığı kurbanlar için kullanılır.

Faou, “Buradan alınması gereken ileti, İnternetin muteber olmadığı yabancı ülkelerdeki kuruluşların, rastgele bir ağ inceleme aygıtını atlatmak için tüm İnternet trafiklerinde muteber bir pozisyona yönlendiren uçtan uca şifreli bir VPN tüneli kullanmaları gerektiğidir. Tıpkı vakitte yüksek kaliteli, yeni bilgisayar güvenliği yazılımı kullanmaları da gerekir.” dedi.

NightClub implantı, dataları sızdırmak için Çek web posta hizmeti Seznam.cz ve Rus Mail.ru web posta sağlayıcısı üzere fiyatsız e-posta hizmetlerini kullanıyor. ESET, saldırganların yasal e-posta hesaplarını tehlikeye atmak yerine kendi e-posta hesaplarını oluşturduklarına inanıyor.  Tehdit kümesi, belgeleri çalmaya ve harici olanlar da dahil şoförleri izlemeye odaklanıyor. NightClub implantının yapabildikleri ortasında ses kaydı, ekran imajı alma ve klavye tuş vuruşlarını kaydetmek yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.