DOLAR 32,3461 -0.04%
EURO 34,8227 0.07%
ALTIN 2.375,86-0,86
BITCOIN 19986294,79%
İstanbul
17°

HAFİF YAĞMUR

20:08

AKŞAM'A KALAN SÜRE

300x250r
300x250r
Bakan Bolat: “Olması gereken buydu”

Bakan Bolat: “Olması gereken buydu”

ABONE OL
4 Ekim 2023 17:32
Bakan Bolat: “Olması gereken buydu”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ResimLink - Resim Yükle

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İkinci el araç piyasasında yüzde 15’lik düşüş var, sıfır araçlarda yüzde 10-15 kampanyalar başladı. Olması gereken bu, herkes kazansın ancak adil ve rekabetçi koşullar oluşturmak da bizim görevimiz” dedi. Ayrıyeten, bin 500 memur alımının yapılacağını belirten Bolat, kontrollerin sıklaşacağı iletisini da verdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) düzenlenen ‘İş Dünyası Buluşması’ toplantısına katıldı. BTSO İdare Konseyi Lideri İbrahim Burkay, programın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Burkay, üretimin sürdürülebilir, istihdamın korunmasının öncelikler ortasında yer aldığını belirterek, “Tüm bunların sonucunda de Bursa, geçen yılı 32 milyar doları aşan dış ticaret hacmi, 4,51 dolarlık kilogram başı ortalama ihracat pahası ve 117 ülkeden daha yüksek ihracat performansı ile tamamladı. Bugün açıklanan eylül ayı performansıyla birlikte Bursa, hür ticaret bölgemizin 1 milyar doları aşan dış satımı ile bir arada, yılın birinci 9 ayında 13 milyar dolarlık ihracata ulaşarak ülkemizin kalkınma gayelerine liderlik etmeye devam ediyor. İş dünyası temsilcilerimiz, yaşadığımız tüm meselelere karşın daha fazla üretim, daha fazla istihdam ve daha fazla ihracatın yollarını aramayı sürdürüyor. ‘Kendine inan ülkene güven’ mottosuyla çalışarak, her türlü takdiri ziyadesiyle hak eden tüm endüstrici ve iş insanlarımıza sizlerin huzurunuzda, teşekkürlerimi sunuyor ve hepsini yürekten alkışlıyorum” dedi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da, “Bursa ülke endüstrisinin lokomotif kentlerinden bir adedidir. Bursa ürettiğini ihraç eden bir kenttir. Son devirde sanayi kesiminde Bursa’nın ehemmiyeti daha çok artmıştır. Global ekonomik gelişmeler ve buna bağlı dalgalanmalara karşın ekonomimiz büyümeye devam ediyor” diye konuştu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise Bursa’nın endüstrisinin yanı sıra lojistikte de ön plana çıktığını lisana getirerek, “Deniz, demir, karayollarında kıymetli bir merkezdir. Transit ticaret merkezi misyonunu de görüyorum. Hükümet olarak büyük yatırımlarımız var. Raylı sistemler var. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın birçok projeleri var. Bursa artık çok gelişmiş, çağdaş bir kenttir. Ülkemizin dördüncü en gelişmiş kenti pozisyonuna ulaştı. Biz ülkemizin yarısını Bursa ölçeğine taşımış olsaydık, 2 trilyon doları aşan bir ulusal gelirimiz ve kişi başı 25 bin dolara aşan gelirimiz olabilirdi. Lakin yanlışsız yoldayız. Kaybedilen yılları geri almaya, daha süratli büyümeye çalışıyoruz. Cumhuriyet devrimizde 80 yılın ortalama ulusal gelir büyüme oranı yüzde 4,5 civarındaydı. Son 21 yılda ortalama büyüme oranı yüzde 5,4 oldu. Bu bir puanlık fark şu demek, şayet Cumhuriyet tarihimiz boyunca biz ortalama yüzde 5,4’ü başarmış olsaydık, bugün 2 trilyon dolar ulusal gelirimiz olacaktı. Halkımızın refah seviyesi bunun 2 buçuk kat daha düzgün olacaktı. Geç kalmadık. Bu yılın sonunda 1 trilyon doları aşacağız. Geçen yıl 906 milyar dolardık, kişi başına ulusal geliri de 3 yıl orta vadeli programının sonunda 14 bin 500 dolara ulaştırmayı hedefledik. İhracatımızı da bu yıl 255 milyar dolar üzere bir sayısı aşmayı hedefliyoruz. 2026’da da 302 milyar doları orta vadeli programda amaç olarak koyduk. Bu makul bir amaçtır. Dünyada talep daralması bu türlü devam etmeyecek. Onlar da kısa bir mühlet sonra faiz indirimine başlayacaklar. Talep canlanması gerçekleşecek” dedi.

Büyüme olarak kovid-19, Rusya-Ukrayna savaşı ve sarsıntı devrinde yaşanılan büyük ıstıraplar karşısında hem ihracat yüklü büyümeyi hem iç talep yüklü büyümeyi benimsediklerini işaret eden Bolat, “Bunda da başarılı olduk. 2021’de yüzde 11,4, 2022’de yüzde 5,5 büyüdük. Bu sene birinci 6 ayda 3,8 ortalama büyümeyi sağladık. Orta vadeli programdaki maksat yıl sonuna kadar yüzde 4,5 büyüme sağlamaktır. Dünyada bütün iktisat finans kuruluşları da yüzde 3,5 ile 4,5 ortasında büyüme varsayımları olarak bizim büyümemizi yükselttiler” halinde konuştu.

Son 3,5 yılda 4 milyon yeni istihdama kavuştuklarını ve toplam istihdamda 31,5 milyonun aşıldığını belirten Bakan Bolat, “Biz işsizlik oranını da 3 ayda yüzde 10’un altında tutuyoruz. Hizmetler ihracatı noktasında çok başarılı bir performansımız var. Geçen yıl 90 milyar doları aştık bu yıl 105-110 milyar doları hedefliyoruz. Hava yollarında, deniz yollarında, turizmde, sıhhat, eğitim turizminde, bilişimde, yazılımda ve dizi, sinema kesiminde elde ettiğimiz dövizlerle bunu da başaracağız” dedi.

“Piyasa bozucu süreçlere yönelerek yapılan uygulamalara göz açtırmayacağız”

“’Bursa büyürse Türkiye büyür’ çok hoş slogan. Bizim de çalışmalarımızla Türkiye büyürse Bursa çok daha büyüyecek. Bakanlığımız piyasa kontrollerine de açık ve yetkiliyiz. Korona virüs süreciyle başlayan çalkantılı süreçleri daima bir arada gözlemledik” diyen Bakan Bolat, “Çift haneye ulaşıp daha sonra daha da artan enflasyon canavarıyla uğraş halindeyiz. Orta vadeli planlarımızın birinci maksadı, enflasyonla sıkı bir uğraş ile para, maliye ve kur siyasetlerinin birleşimi ile bunu düşürmek. 2026 yılında enflasyonu tek haneli sayıya indirmeyi hedefliyoruz. Temmuz ayı prestijiyle süratli bir düşüşü gözlemleyeceğiz. Piyasa iktisadına inanan bir hükümet olarak stokçuluk, vurgunculuk üzere teknikleriyle ya da piyasa bozucu süreçlere yönelerek yapılan uygulamalara göz açtırmayacağız” tabirlerini kullandı.

“İkinci el araç piyasasında yüzde 15 düşüş var”

Otomotiv bölümündeki o büyük çalkantılı süreci birkaç ayda bakanlık olarak büyük ölçüde sona erdirdiklerini kelamlarına ekleyen Bolat, “Stoklar ortadan kalktı, otomobiller görünür oldu ve 3 saate teslimler başladı. İkinci el araç piyasasında yüzde 15’lik düşüş var, sıfır araçlarda yüzde 10-15 kampanyalar başladı. Olması gereken bu, herkes kazansın ancak adil ve rekabetçi koşullar oluşturmak da bizim misyonumuz. Öteki bölümlerde de gibisi uygulamalar karşı tıpkı çabayı sarf ediyoruz. Bakanlık olarak bu ay içerisinde bin 500 yeni memur alımını gerçekleştireceğiz. Bu arkadaşlarımızı Türkiye’de mevcut kontrol yapan takımlarımızın yanına ek ederek piyasa kontrollerini sıklaştıracağız ve piyasalar olağana dönene kadar da çok sıkı bir biçimde halkımızın ziyan görmeyeceği rekabetçi adil bir piyasa nizamı oluşturacağız” dedi.

Bolat, toplantı öncesi AK Parti Bursa Vilayet Başkanlığı’nı da ziyaret etti. Akabinde Otomotiv Sanayisi İhracatçıları Birliği Mesleksel ve Anadolu Lisesi’nde öğrencilerle bir ortaya gelen Bakan Bolat, ‘Bolat’ ismindeki prototip araca da kendi imzasını attı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.