DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN 20306004,83%
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

300x250r
300x250r
Balıkesir, Türkiye’yi midyeye doyuruyor

Balıkesir, Türkiye’yi midyeye doyuruyor

ABONE OL
16 Ekim 2023 23:07
Balıkesir, Türkiye’yi midyeye doyuruyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ResimLink - Resim Yükle


Tarımın başşehri Balıkesir’de su eserleri yetiştiriciliği giderek çoğalıyor. 1 sene içerisinde yalnızca Balıkesir’de 43 bin ton midye üretimi yapmayı hedefleyen tesislerde bu sene de midye hasadı ve ekimini gerçekleştirdi.

Balıkesir’in Erdek ilçesine bağlı Çakılköy mahallesinde bulunan Hali Adası midye yetiştiriciliği ve Fener Adası midye yetiştiriciliği tesislerinde binlerce ton midye üretimi yapılıyor. Türkiye’nin bir çok noktasına dağıtılan midyelerin üretim sürecinin sonunda ise toplama süreci ağır uğraşlar sonucu gerçekleşiyor. Midye tesisleri sahipleri istiridye yetiştiriciliği konusunda da Balıkesir’in bu koşullara uygun olduğunu ve istiridye üretiminde de hazır olduklarını söylediler.

Hali Adası midye yetiştiriciliği ve Fener Adası Midye yetiştiriciliği çiftliğinde bu sene gerçekleşen midye hasadı ve ekimine Balıkesir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan ve Erdek İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Işıktaş iştirak sağladı.

Balıkesir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, “Balıkesir tarım ve hayvancılık potansiyeli tarafından çok yüksek bir ilimiz. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden tutun kanatlı yetiştiriciliğine, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine, su eserleri potansiyelimize çok yüksek bir potansiyele sahip bir ilimiz. Bilhassa Balıkesir’de Türkiye’nin en büyük balıkçı gemisi filosu var.Şu an Türkiye´de 1.ciyiz. Su eserleri üretimi açısından da şu an potansiyelimiz çok yüksek. Bilhassa 2021 yılında görülen müsilaj sonrası midye yetiştiriciliği tesislerimizin arttırılması istikametinde önemli halde bir sürat verdik. Bir midye 2 ile 100 mikron aralığında ki parçacıkları süzerek bununla besleniyor. 7-8 santimetre büyüklüğündeki bir midye yaklaşık 10-15 litre suyu süzmektedir. Bu açıdan baktığınız vakit bir kilogram midye yaklaşık bin ton süyü süzmesi demektir ki bu 1 saat içerisinde gerçekleşiyor. Yalnızca şu an Balıkesir ilimiz Erdek ilçemiz Çakıl mahallemizde Fener adası mevkindeyiz. Ve yalnızca burada 2 bin ton midye üretilmekte. Ve bilhassa midye yetiştiriciliği yapılan yerlerde doğal resif olmaktadır ki şimdiye kadar görülmemiş balıklar, canlılar o midye yetiştiriciliği yapılan yerin altında bulunmaktadır” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 70 bin ton midye tüketildiğinin kestirim edildiğini söyleyen Balıkesir Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, “Bizim şu an Tarım ve Orman Bakanlığımız Su Eserleri Genel Müdürlüğümüz tarafından izinlendirilen 43 bin ton kapasitemiz bulunmakta. Bunun Balıkesir özeline baktığımız vakit şu an 11 işletmemiz 16 bin ton kapasiteye sahip bulunmakta. Ve şu an müracaat edip de ön müsaade alan da yaklaşık 11 işletmemiz daha bulunmakta. Bunların kapasitesi de 27 bin ton civarında olmakta. İnşallah 1 sene sonra bunu büsbütün yalnızca Balıkesir´de 43 bin ton midye yetiştirmeye başlayacağız. Şu an 16 bin ton üretim yapmakta. Türkiye´nin şu anki aktif kapasitesi 43 bin ton. İnşallah biz tıpkı vakitte Balıkesir´de midye yetiştirici firmalarımızı, işletmelerimizi birleştirilerek Balıkesir´de midye yetiştiriciler birliği kurmayı düşünüyoruz ki büsbütün midye yetiştirme merkezinin Balıkesir olmasını amaçlamaktayız” formunda konuştu.

Alkan konuşmasının devamında ise; “Bundan sonraki sürecimizde sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda inşallah midye yetiştiriciliğinde olduğu üzere istiridye yetiştiriciliğinde de ön plana çıkmak gayemiz ve gayemizdir. Midye yetiştiriciliğine baktığınız vakit 16 ile 27 derece ortasında sıcaklık istek ediyor ki bunun için Marmara denizi eksiksiz bir sıcaklığa ve ortama, tuz oranına sahip. Bunu da birebir vakitte vurduğun vakit istiridye yetiştiriciliğine kusursuz bir ortama sahip olduğundan bilhassa Erdek ve Bandırma bölgemizde önemli bir biçimde bir istiridye yetiştirme potansiyelimiz mevcuttur” formunda açıklamalarda bulundu.

Midye çiftliği sahiplerinden Özkan Ertürk ise tesis hakkında bilgiler verdi. Ertürk, “Buradaki çiftliklerde midye üretiliyor. Yavrudan başladık. 16 – 18 aydan bu yana devam ediyoruz üretime. Şu anda durumumuz yeterli. Baya önemli bir midye var. Burada gördüğünüz süreç şamandıralar ve taşıyıcı kolonlar var. Onların her karşısında birer tane tonazları var. Onlar, onları tutuyor. Altında da salınan midye halatları var. Midyeler onlara tutunuyor. Ondan sonra biz işte seyreltiyoruz bunları vakit içerisinde. 6-7 santime gelmiş eserleri de çıkartıp piyasaya, pazara sunuyoruz. Şuan da memleketimizin istiridye yetiştirmesi lazım. Protein olarak yani. Dışarıdan geliyor niçin yurt dışından gelsin eserlerimiz. Artık kendi kendimize kendimiz bakalım. Kendi eserlerimizi kendimiz çıkartalım” dedi.

Tesis sahiplerinden Hasan Ertürk ise, istiridye bölümüne de girmeye hazır olduklarını belirterek, “Midye kesimini Türkiye’de parlamakta olan bir kesim olarak görüyorum ve daha da uygun yerlere geleceğini düşünüyorum. İstiridye yetiştiriciliği hakkında fikrim aslında popülasyonumuz olan bir bölgedeyiz istiridye açısından. Geçmiş, babamın gençlik periyotlarında falan ihracatını babam yapmıştı esasen bunun İtalya ve İspanya´ya. Biz de tabi şimdiki eldeki bilgilerle bu bölüme de girmeyi düşünüyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.